Trainingen Geweldloze en Verbindende Communicatie.

Stess kent maar 1 oorzaak, verwarrend !

“Werkstress is een optelsom van factoren en er is niet één oplossing om werkstress te voorkomen: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. Daarom gaan we op zoek naar 99 oplossingen tegen werkstress. [i]. ” Met deze zinnen leidt de overheid de week van de werkstress in. Ergens anders op hun website schrijven ze dat stress duizend-en-een-oorzaken heeft. Is dat echt zo? Graag helpen we om deze verwarring te verhelderen

Als ik naar mezelf kijk, constateer ik dat als ik (werk)stress ervaar ik me altijd in een situatie bevind waarin ik geen gehoor geef aan zaken die op dat moment belangrijk voor mij zijn. En op zo’n moment lijk ik niet in staat om mijn handelen daar op af te stemmen. Ik blokkeer en kan letterlijk minder helder nadenken dan in een ontspannen situatie. Ik zal een voorbeeld noemen:

Ik heb om 10:00 uur een belafspraak met een zakelijke opdrachtgever gepland staan. Bij het opstaan en klaarmaken voor school blijkt mijn zoon (8 jaar) ziek te zijn en mijn vrouw heeft een afspraak op de school van onze dochter. ”Schat, wij gaan nu, jullie redden je wel hè?” Nog voor ik heb kunnen zeggen dat ik een belangrijke afspraak heb, hoor ik haar wegrijden van de oprit. STRESS!!.

Wat vertel ik mij zelf om zo’n moment ? Welke taal in mij werkt wel en welke niet?

Het toepassen van Verbindende Communicatie brengt mij helderheid. In contact met mezelf krijg ik scherp dat ik op zo’n moment zoekende ben naar een manier waarop ik én kwaliteit kan leveren aan mijn klant én nabijheid en steun aan mijn gezin. In contact met de ander ben ik in staat hierover op een empathische manier contact te maken met mijn opdrachtgever en mijn gezin.

Na een kort gesprek met mijn opdrachtgever is de belafspraak verzet naar 13:00 uur. Dan kan ik met aandacht met hem het gesprek aangaan. En nu ga ik eerst met aandacht een verhaaltje voorlezen aan mijn zoon. Rust, dankzij Taal die Werkt!

(Werk)stress dient zich bij mij in vele verschijningsvormen aan. De ene keer is de trigger een overvolle mailbox, de volgende keer loop ik over omdat de printer weer niet werkt en weer een andere keer voel ik de stress als ik een spannende afspraak in ga. Qua verschijningsvorm zijn er dus inderdaad duizend-en-een-oorzaken. Maar in de kern is er maar 1 oorzaak: zijn er behoeftes die voor mij belangrijk zijn in het gedrang. Dat levert een stress gevioel op. Telkens vraagt dit van mij een liefdevol gesprek met mezelf om te achterhalen om welke behoefte(s) het gaat. En als ik mijn behoeften helder heb, vraagt het vaardigheid om deze vorm te geven in de wereld. Ik heb Taal nodig die daarvoor werkt.

Wellicht herken je jezelf in dit verhaal. Herken je het zoeken naar balans tussen werk en privé en hoe dit te bespreken met jezelf, je klanten of je werkgever. Of ben je een werkgever die regelmatig over dit soort situaties het gesprek aan wil met je medewerker. Graag neem ik je mee in de taal van Verbindende Communicatie, een Taal die Werkt.

Je bent welkom
Peter van Kempen

[i] http://www.duurzameinzetbaarheid.nl/1681/Werkstress.html